Arviointistrategia

Oppilaitoksen arviointistrategia määrittelee arviointitoiminnan eri muodot, perustavoitteet, pääperiaatteet ja laajuuden. Arviointistrategiassa määritellään ja kootaan yhteen viitekehykseen oppilaitoksen arviointitoiminnan eri ulottuvuudet:

1. Itsearviointi
2. Ulkopuolinen arviointi
3. Benchmarking

Arviointistrategia määrittelee, mitä arvioinnilla oppilaitoksessa tarkoitetaan, mitä toiminnan osa-alueita arvioinnin piiriin kuuluu, millaista arviointia oppilaitoksessa toteutetaan ja miten arvioinnin keskeiset käsitteet ymmärretään. Arviointistrategialla pyritään luomaan oppilaitoksen yhteinen käsitys arvioinnista. Oppilaitoksen arviointistrategia on väline, jolla tuloksellinen arviointitoiminta tehdään mahdolliseksi.

Arviointistrategiassa määritellään ja perustellaan myös arvioinnin menetelmät ja mittarit. Arviointistrategia takaa sen, että oppilaitoksen eri osastoilla arviointitoimintaa toteutetaan samoin menetelmin ja mittarein. Tällä tavalla arviointistrategia takaa arviointitietojen yhteismitallisuuden ja vertailtavuuden. Arviointistrategia pitää myös huolen siitä, ettei opiskelijoita, henkilökuntaa tai sidosryhmiä rasiteta liikaa arviointikyselyillä.

Arviointistrategia määrittelee myös kehittämistoiminnan peruslähtökohdat ja toimintamallit. Arviointistrategia kertoo selkeästi laadun tavoitetason. Se kertoo myös miten kehittämistyö käynnistetään tapauksissa, joissa tavoitetasoa ei saavuteta.

Arviointistrategiassaan oppilaitoksen tulee määritellä:

1. Mitä ja miksi arvioidaan
2. Miten arvioidaan
3. Mitkä ovat arvioinnin painopisteet
4. Kuka tai ketkä ovat vastuussa arvioinnin toteuttamisesta
5. Millainen määrä arviointeja on tarkoitus toteuttaa lukukausi ja -vuosi tasolla
6. Miten arviointien määrä jakautuu koulutusalojen, yksiköiden ja aineiden kesken
7. Miten arvioinneista tiedotetaan ja raportoidaan
8. Miten tarvittavat kehittämistoimenpiteet saadaan liikkeelle.